enkele realisaties publicaties
VIM

Project D-via

Slimme bevoorrading van steden

De slimme bundeling van goederenstromen bij de bevoorrading van handelaars houdt steden leefbaar en veilig, en levert een substantiële tijdwinst op, zowel voor winkeliers als voor leveranciers. Het project D-via is uniek omdat het inzet op de economische haalbaarheid en een bottom-up benadering vanuit de kleinhandel. Stedelijke distributie kan enkel maar succesvol geïnplementeerd worden als er een win-win situatie voor alle betrokkenen gecreëerd wordt.

Om de Vlaamse steden te sensibiliseren en om de stakeholders een praktische houvast te geven, had het VIM binnen het project D-via 3 tools ontwikkeld.

  1. De ‘monitor stedelijke distributie’ is een digitale kaart die de huidige situatie van stedelijke distributie voor de 29 deelnemende steden en gemeenten in Vlaanderen weergeeft. Op deze manier kunnen besturen zelf zien welke initiatieven ze al ondernemen voor stedelijke distributie en waar er verbeteringen kunnen worden aangebracht.
  2. De tweede tool is de ‘atlas logistieke spelregels’. Op de digitale kaart op het webadres www.d-via.be kunnen leveranciers praktische informatie terugvinden over de logistieke spelregels in een bepaalde stad in Vlaanderen. Het gaat hier om venstertijden, hoogtebeperkingen, los- en laadzones en dergelijke.
  3. Het derde product van D-via is het ‘Draaiboek stedelijke bundelingsoplossingen’. Via het draaiboek biedt het VIM een overzicht van de aanpak voor mogelijke initiatieven om stedelijke distributie te verbeteren. Het gaat hier onder andere om transportbedrijven en handelaars die samenwerken tot de meest ingrijpende oplossing van distributiecentra.

De VIM studie ligt o.a. mee aan de basis van CityDepot, het stedelijk distributiecentrum dat de stad Hasselt oprichtte in 2011.

 

  terug 
Klik hier voor een overzicht van onze laatste publicaties (PDF)
 
succes stories
BIL
 Lees meer... 

Centexbel
 Lees meer... 
 
 
webdesign by [ imaxx ] - © 2009 - www.vloot.be