enkele realisaties publicaties
Centexbel

1. Een bedrijf ontwikkelde in samenwerking met Centexbel herbruikbare medische laminaten voor chirurgische jassen en afdekdoeken. De ontwikkeling was een heuse uitdaging omdat het textiel moest voldoen aan volgende vereisten:

  • waterdampdoorlaatbaarheid
  • bestand tegen industrieel wassen en sterilisatie
  • barrière tegen virus en bloed (ASTM 1670 & 1671)
  • bestand tegen bacteriën (EN 13795)

Er werden medische laminaten met PU en PTFE membranen ontwikkeld. Referentiemateriaal werd gekarakteriseerd om performantere laminaten te ontwikkelen.

Op basis van de analyse van SEM- en optische microscopiebeelden, werd kennis opgebouwd over de geschiktheid van membranen, de opbouw van het laminaat, het effect van het wassen en sterilisatie op zowel het membraan als op de prestatie van het laminaat, en de verankering van de hotmelts aan zowel het membraan als aan het textiel.

De membranen werden gekarakteriseerd met infrarood (IR) en massaspectrometrie. Hotmelts werden geanalyseerd via IR en er werd een IR-bibliotheek opgebouwd om de geschikte hotmelt te kunnen selecteren voor de verschillende membraantypes, via een studie - met behulp van SEM - van de verankering van de hotmelt aan de membranen.

Centexbel testte uiteindelijk de virus- en bacteriedichtheid om de prestatie van het laminaat voor en na wassen/drogen/sterilisatie (WDA) te evalueren.

De laminaten die het bedrijf in samenwerking met Centexbel ontwikkelde zijn virus- en wacteriedicht, bestand tegen WDA-processen en ademend.

 

2. Een chemiebedrijf ontwikkelde een polyurethaan acrylaat binder met enkele belangrijke voordelen. De binder is solvent-vrij en kan zowel met UV als thermisch worden uitgehard.

Centexbel onderzocht de haalbaarheid om deze nieuwe binder in te zetten in textielcoating, bv. voor kunstledertoepassingen. Daarvoor ontwikkelde Centexbel een FORMULERING waarbij de viscositeit werd afgesteld op de applicatiemethode. Centexbel selecteerde ook de meest geschikte foto-initiator (~UV-curen) en onderzocht het gebruik van additieven (pigment, matting agents).

De coatings werden aangebracht via het rakelcoating PROCES met volgende variabelen:

  • direct vs. transfer coating
  • thermisch vs. UV-curing
  • laagdikte
  • aantal lagen

Door te werken met verschillende textielsubstraten (polyester, katoen, polyamide) kon Centexbel het coatinggedrag en de coatingkwaliteit beoordelen. Centexbel onderzocht, door middel van ATR-IR, de uithardingsgraad van de UV-curable coatings in functie van de curing procesparameters om zo de condities te optimaliseren.

Centexbel TESTTE de vergeling, geur, affiniteit voor het substraat, flexibiliteit, rekbaarheid, adhesie (crumple flex), abrasie, treksterkte en verlenging en de VOC-uitstoot van de coatings.

Op basis van de nieuwe pu-binder, ontwikkelde centexbel een 100% uv-curable textielcoating die voldoet aan alle eisen op het vlak van flexibiliteit, geur, adhesie en mechanische eigenschappen. terug 
Klik hier voor een overzicht van onze laatste publicaties (PDF)
 
succes stories
BIL
 Lees meer... 

Centexbel
 Lees meer... 
 
 
webdesign by [ imaxx ] - © 2009 - www.vloot.be