enkele realisaties publicaties
Flanders' FOOD

AR Services & Chocolate Queen - Foodparing van chocolade en bier

In februari 2012 klopte Ir. Roland Van Haudenhuyse, zaakvoerder van AR Services, aan bij Flanders’ FOOD voor begeleiding bij de uitwerking van een innovatief concept. AR Services BVBA is een jong consulting bedrijf actief in de ontwikkeling van nieuwe technieken. Samen met Chocolate Queen wil AR Services smaakvolle bierpralines ontwikkelen en vermarkten die duidelijk het verschil kunnen maken met wat er op dit moment commercieel beschikbaar is. Met een specifieke concentratietechnologie, ontworpen om vloeistoffen tot 15 keer te concentreren, werden voordien enkele succesvolle laboproeven uitgevoerd bij universiteiten en onderzoekcentra. Ondanks de veelbelovende resultaten bleken de smaakherkenning en de houdbaarheid van de concentraten en bierpralines nog voor verbetering vatbaar. Voor de exportmarkt wordt namelijk een houdbaarheid van minimum 8 maanden gevraagd. 
 
AR Services werd door Flanders’ FOOD ondersteund bij het zoeken naar geschikte partners voor het bouwen van een pilootinstallatie om de proeven te optimaliseren. Vooral het opsporen van leveranciers van pompen die kunnen omgaan met zeer hoge drukken en die ook op een eenvoudige manier gereinigd kunnen worden, bleek in dit verhaal niet evident. AR Services werd actief in contact gebracht met verschillende machinebouwers en engineering organisaties en ging met één van de voorgestelde partners in zee. Flanders’ FOOD benadrukte ook het belang van het hygiënisch ontwerp, niet alleen van de pompen maar van de volledige pilootinstallatie en dit volgens de EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) principes. Hiervoor werden eveneens verschillende contacten doorgegeven. 
 
AR Services kon dit jaar duidelijke stappen ondernemen in het innovatieproces. Om in kaart te brengen hoe AR Services bij het begin van het traject scoorde op het vlak van innovatie, werd de Quick Scan van het Europees project Food2Market ingevuld. Food2Market is een Interreg project waar Flanders’ FOOD één van de partners in is. Het vermarkten van bierpralines lijkt alvast veelbelovend. Met dit product namen AR Services en The Chocolate Queen deel aan het één programma Topstarter. Zij waren één van de 12 deelnemers, geselecteerd uit een groep van 800 kandidaten (zie kader). Twee Flanders’ FOOD adviseurs werden bij de opnames ingeschakeld in het proefpanel voor de beoordeling van de bierpralines en het in kaart brengen biersoorten die goed te combineren zijn met chocolade (foodpairing).


Ook op het vlak van het product, de bierpralines en de productie van het bierconcentraat werd op meerdere vlakken wetenschappelijk advies verleend en werden prioritaire onderzoeksvragen geïdentificeerd. Bij de concentratie van bier via het door AR Services voorgestelde proces is het immers niet alleen belangrijk om een sterke concentratie te bekomen maar ook om oxidatie, schuimvorming en microbiële groei te beperken. Omwille van de vele openstaande onderzoeksvragen besloten AR Services en Chocolate Queen om bij IWT een KMO-innovatieproject in te dienen. Voor de begeleiding bij de uitwerking van het dossier werd doorverwezen naar Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen. Het KMO-innovatieproject werd in september 2012 door IWT goedgekeurd. Het idee, de combinatie van bier en chocolade als 2 Belgische topproducten, slaat alvast aan en kon zelfs al Richard Branson bekoren (zie kader).

  terug 
Klik hier voor een overzicht van onze laatste publicaties (PDF)
 
succes stories
BIL
 Lees meer... 

Centexbel
 Lees meer... 
 
 
webdesign by [ imaxx ] - © 2009 - www.vloot.be